Thursday, 29 October 2015

Last day of school...

Assalamualaikum warahmatullah hiwabarakatuh.
Hai! Selamat petang.

Ni surat untuk guru kelas (Ustazah Husnaa) pasal yang Nashwa tak datang sekolah. Kiranya cuti awallah.

So hari ni hari last Nashwa sekolah... :((
Sikit giler form 3 yang datang tadi. Mentang-mentanglah dah habis exam, boleh pulak tak datang.
Kelas Nashwa 5 orang perempuan je yang datang. Lelaki pulak entah berapa. Tapi rasanya jumlah semua kurang 10 orang yang datang.
Whaaat? Jumlah orang dalam kelas 31 tapi yang datang 10 orang je? loll.

Semalam pulak hampir semua orang datang. Tu pun datang sebab nak pulang buku teks je. Hahaha.
Form 3 ada 9 kelas. So semalam separuh kelas pulang buku teks dulu. Hari ni kelas-kelas lain pulak.

To be honest, bosan gila gila gila pergi sekolah hari ni. Takde apa nak buat.
Buang masa je huhu. Buat sudoku, baca novel, makan makan and makan. Makan biskut je. Again, buat sudoku, baca novel and makan lagi. HAHA.

Lepas PT3 ni memang tak de apa nak buat kat sekolah. Cikgu pun biar je pelajar2 main bola ke, jalan-jalan ke, lepak kat kantin ke, kat toilet ke. Berkeliaran je kat sekolah. Sebab form 3 dah takde 'rumah' dah kat sekolah. Semua kelas form 3, form 5 guna untuk SPM. T_T

Pagi tadi ingat tak nak pergi sekolah, tapi paksa diri juga sebab nak kena bagi kawan something yang penting. And, nak bagi kawan midnight cookies yang Nashwa buat semalam tu. Alhamdulillah dah habis. Hahaha bangga.
Hari ni last jumpa kawan-kawan.
Hari ni last stalk crush. *ehem ehem*
Hari ni last jumpa cikgu.
Hari ni last makan kat kantin.
Hari ni last bagi kawan-kawan makan midnight cookies.
Hari ni last main sudoku dengan Afrina.
HAHA semuanya last.

*****
Sebelum teruskan pembacaan, baca entry ni dulu:
kalau tak, memang tak faham apa yang Nashwa tulis bawah ni.
*****

So esok Nashwa dah nak kena masuk wad dah T__T
Pagi-pagi kena gerak sebab sesak jugak jalan kat KL walaupun awal pagi. Kena masuk sebelum pukul 8.00 pagi.

Just nak cakap, doakan Nashwa selamat menjalani pembedahan ni pada 2 November 2015, hari Isnin.
Pembedahan major. Mungkin ambik masa 6 jam ke atas. Lama tuuu.

Kawan Nashwa yang skoliosis jugak, dia punya operation 2 jam je! srsly? Yelah, sebab dia punya tulang belakang tak bengkok teruk sangat.

Kalau lama sangat pembedahan atau pendarahan banyak sebab lama sangat kena bedah, mungkin lepas tu Nashwa kena masuk ICU. Mak aii sampai masuk ICU haa. Okay, that's make me reaaally afraid.

Kena cucuk jarum kann. Huhuu. Mesti banyak kali sebab nak ambik darah semua.
I need to be strong...
So, mungkin tak dapat nak update apa-apa entry minggu depan. Sebab ada kat hospital je. Mesti lepas operation tu bosan gilerr. Tapi update lah kot status kat FB, instagram ke, twitter ke heheh. Memang social media tak dapat dilepaskan.

Insya-Allah akan ada entry pasal skoliosis ni. Lepas operation. Memang panjang gila nanti. hehe.

Alamakk dah terpanjang pulak entry ni heheh. Terima kasih sudi baca 

Assalamualaikum 
Pray for me? :') tq!

Friday, 23 October 2015

Tukar lagi...

Assalamualaikum warahmatullah hiwabarakatuh 
Hai, hello.

Wah sepanjang petang tadi berblogwalking di blog lain. Memang memenatkan. (Penat jari). Tegur kat Cbox/ Shoutbox dorang.

Follow blog sana, follow blog sini, follow blog situ. And tanya "followback?'

Ehem sorry kalau annoyed sikit hihi. Itu lumrah blogger newbie macam saya ini huehue. Thank you sesiapa yang follow <3. Appreciate so much. Macam nak buat satu page yang listkan semua followers pulak. Next time kot?

Tukar header lagi yeah.
I took 20 (or kurang) minutes to design my header. Kalau sebelum ni punyalah lama nak design header. Yelah, sebab tak ada idea nak design. Lepas berblogwalking terjumpalah satu blog ni yang ajar cara buat header. Alhamdulillah. Memang simple giler kan? Yelah, tak sekreatif macam orang lain :3 Tak perasan pulak salah edit header. Adoi baru perasan. Anda perasan tak? (cehh anda ^)

Yang ni header yang lama punya.

 Sebenarnya dah banyak kali tukar. Tapi tak bagitahu punn :p. Perlu ke? Ehh.

Nak tahu macam mana saya design header? Saya guna PicMonkey! The most favourite photo editor site. Loveee it.

Tukar sekali nama blog dari Ini Blog NNA ke NNA je. Macam nak tukar blog url sekali. Tapi tak ada idea yang meletup kebabomm. Pendek kata 'menarik'. Hahah.

Bosan kan entry ni? Hehe. Okay berakhir di sini saja.

Terimakasihsudibaca.
Assalamualaikum! ♥ 

Thursday, 22 October 2015

Esok sekolah!

Assalamualaikum warahmatullah hiwabarakatuh.

YAYY!

Selama 4 hari mereput kat rumah tak boleh keluar pergi mana-mana. Boleh jemur kain and siram pokok je ahaha.
Woohoo ESOK SEKOLAH!!

Sometimes I LOVE long holiday without going to school. But for this time (holiday because of haze), maybe not. Because I have many things to do at school. PAJSK, mural, aktiviti lepas PT3 that maybe I could not join because ya seminggu je lagi cuti 2 bulan. Memang tak cukup seminggu tu.

Okay, short entry.

Assalamualaikum.

Karangan Perbahasan- Terdapat Lebih Banyak Kebaikan Melayari Internet Berbanding Keburukan (PT3 BM Karangan)

      Yang Berbahagia Tuan Pengerusi Majlis, barisan hakim yang arif lagi bijaksana, guru-guru, barisan pembangkang yang dihormati serta hadirin hadirat sekalian. Saya ucapkan assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh dan selamat sejahtera kepada semua. Berdirinya saya di sini adalah untuk menyokong tajuk perbahasan yang berbunyi ‘Penggunaan Internet Terdapat Lebih Banyak Kebaikan Berbanding Keburukan’.

Wednesday, 21 October 2015

Cuti jerebu lagi T.T

Assalamualaikum warahmatullah hiwabarakatuh.
Hai.

Petang tadi buka group Whatsapp kelas, Tengok ada orang hantar gambar pasal sekolah ditutup 22 Oktober. Nak tengok betul ke tak. Yelah, selalunya jerebu-jerebu ni ada orang edit gambar cakap yang sekolah ditutup laa, buat kenyataan palsu laa dll. Then buka Twitter. Search Twitter Astro Awani. And what I saw is............   Ugrhhh....

TT____TT

Alaaaa....
Betullah esok cuti.......
Why? Why? Why?

Am I the only one who doesn't like the holiday? Because...  I have one week only with my friends. 30/10 nak masuk wad dah...

K, bye.
Assalamualaikum... 

P/S: pendek je haha :p

Why You Like or Dislike the Story?- How I Met Myself (PT3 BI Personal Response)


Question: Based on the novels above [How I Met Myself], explain why you like or dislike the story. Give reasons to support your choice.

Write:

  • in not less than 50 words
  • in continuous writing (not in note form)
ssss

I chose that I like the story :)

A Message from the Story- How I Met Myself (PT3 BI Personal Response)


Question: A message that you have learned from the main character.


Based on the novel 'How I Met Myself' written by David A. Hill, one of the messages that I learn from the main character, John Taylor is we must work diligently in what we do until we get the results.

John Taylor is very determined in finding about his mysterious doppelganger. He even spends half of his day for a week in the Budapest City Library, searching for any information related to his doppelganger. He also takes half a day off from work just to do some research about his doppelganger.

Latar Masyarakat Novel Merenang Gelora (PT3 BM Kajian Novel)


Soalan: Berikan tiga latar masyarakat dan contoh peristiwa berdasarkan sebuah novel [Merenang Gelora] yang anda kaji.


Berdasarkan novel yang telah saya kaji, yang bertajuk 'Merenang Gelora', karya Ruslan Ngah, terdapat tiga latar masyarakat dalam novel tersebut.

Latar masyarakat yang pertama ialah masyarakat yang gigih. Badri gigih berusaha dalam membendung masalah disiplin pelajar-pelajar sekolahnya. Dia juga berusaha untuk mengubah sikap Shahrul, Kumar dan Meng Kong yang telah menyalahi peraturan sekolah dengan menjual telefon bimbit dan kad prabayar di sekolah.

Speech on The Importance of Recycling (PT3 BI Essay)


Introduction- greet and meaning of recycling

Point 1- save the Earth from waste and trash build-up

Point 2- earn money by recycling

Point 3- preserve the environment

Closing- Conclusion and Thank you.

Tuesday, 20 October 2015

Jerebu oh jerebu...

Assalamualaikum warahmatullah hiwabarakatuh and hellooooo.


Aduh dah 2 hari cuti sekolah sebab jerebu. And, esok pun cuti jugak :(((((((.

Tak tahulah nak happy ke nak sedih. Kalau happy sebab tak payah gi sekolah. But I miss the school... Miss my friends.

Ujian psikometrik tangguh, pemulangan buku teks tangguh, periksa form 1, form 2 and form 4 pun tangguh. Kesian nya dorang kena tangguh periksa.

And cikgu kata lepas PT3 ada aktiviti untuk form 3. Sukan and mural. Sepatutnya mural mula buat semalam tau, tapi tangguh. Aduuhh. Minggu depan dah mula aktiviti sukan form 3. Mesti tangguh jugak sebab yelah bila nak buat ujian psikometrik and pulang buku teks?

Tup tup tengok 1 minggu cuti haha. But I'm not hope for that to happen.

Harap esok last day cuti lah huhu. I have one week only with my friends before cuti panjang 2 bulan huhuhu.

Petang tadi depan rumah memang nampak putih-putih.
Macam hari tu dah lah duduk tepi tingkap kat sekolah, masih ada nampak jerebu lagi. And rasa sakit tekak je sepanjang hari. :(

Gambar ni waktu pergi HKL 28/9
Nampak tak KLCC and Menara KL? 


Harap jerebu ni hilang cepat-cepat.

How about your place? Ada jerebu?

Thanks for reading!
Assalamualaikum! ♥ 
"Ada hikmah di sebaliknya..."

Monday, 19 October 2015

Resepi Midnight Cookies

Assalamualaikum warahmatullah hiwabarakatuh!
and hai!

So untuk entry kali ni Nashwa nak share resepi :D Biskut ni dah jadi kegemaran keluarga Nashwa. Dah buat 4 kali dah heheh.

Senang je nak buat. Sebab tu lah aku suka buat ahaha. Rasa dia pun sedapp. Rasa coklat, rangup. Ha kalau nak tau sedap ke tak meh la try buatt!

Nashwa ada bawak pi sekolah nak bagi kengkawan rasa. Ada yang sampai ambik 2 3 kali ha. Sedap ngatngat *bangga cehh
Hehe senanya Nashwa ambik resepi dari buku ni je. Suka tau buku ni, ada banyak resepi biskut yang sedap-sedap.
Ha tapi kan resepi dalam buku ni cakap yang lepas dah mix semua bahan tekstur dia jadi kering and boleh pegang-pegang guna tangan tapi aku punya cam masih jadi cecair. Faham tak?? Please faham. :p
Nashwa dah ubah sikit resepi dia. Sikiit je. Tapi kalau awak nak try yang original punya resepi, pilah beli buku tu hahaah. Aku beli tahun lepas kat big bad wolf. Eh bukan aku beli, Abah/Ibu yang belikan hehe.

Ok stop bebel. 

Bahan-bahan:

125 g mentega
175 g gula kastor
1 biji telur
1/2 tsp esen vanila
125 g tepung gandum
35 g serbuk koko
1/2 tsp soda bikarbonat

Cara-cara:

1. Panaskan oven suhu 180 C.
2. Ratakan mentega//marjerin pada loyang biskut.
3. Ayak tepung gandum, serbuk koko dan soda bikarbonat bersama. Ketepikan.
4. Dalam mangkuk besar, pukul mentega dan gula kastor sehingga kembang dan putih.
5. Masukkan telur dan esen vanila dan pukul/kacau sehingga sebati.
6. Masukkan bahan-bahan kering(tepung gandum, serbuk koko dan soda bikarbonat) dan kacau sehingga sebati. Boleh guna senduk atau pemukul tadi.
7. Ok dah boleh letak dalam loyang pembakar. Guna dua sudu so senangla. Apa-apa saiz boleh tapi ingat biskut tu akan mengembang so pastikan ada ruangla. Jarak-jarakkan :)
8. Bakar selama 10-12 minit. Tapi kalau biskut tu saiz kecik, kena pendekkan masa dia, kalau tak hangus kang. Aku cakap berdasarkan pengalaman hehe.

So itulah dia. SENANGGG. 7 BAHAN JERR.
Cuba jangan tak cuba!

Aku dah buat 4 kali so setiap kali buat haruslah tangkap gambar hehe.
so 4 gambar laa.

Enjoice!


So, that's all.

Assalamualaikum

P/S: Woohoo hari ni cuti jerebu! 19/10
Happy baking!

Saturday, 17 October 2015

2 November...

Assalamualaikum warahmatullah hiwabarakatuh.

Hey, hello. I'm not writing in this blog for so long about 1 month. Cause I need to focus on my BIG EXAM PT3. Alhamdulillah PT3 is over and yeah WE'RE FREE! Woohoo.. I celebrated this independence (ceyyy) with some  (I mean a lot) Youtube videos, Facebook, social medias and computer stuffs. 

I just finished watching Korean Drama titled 'Puberty Medley'. The drama was soo good! It is about a guy who always transferring school because his father got promotion for work. So, he has no friend at school. He meets his first love at Namil High School and there is confusing part that...... bla.. bla... bla.. haha okay I'm not going to do the synopsis here. Go watch it on Youtube! There are Episode 1 to 4.

I interested in korean dramas since I watched Feast of The Gods at TV9. Almost all Korean dramas about loves and the sad parts are really make me cryyy. Seriously. Actually I have watched a lot Korean dramas but I can't remember the title. Malas nak search balikk. Huh.




Okay that's not what I want to talk about.

Actually, there is something will happen on 2 November 2015. What is it? I will have my first scoliosis operation ever in my life.

I have scoliosis. I'm scoliosis. I'm S curve. Not C.

I don't know whether it is a bad or good news. The bad is I really afraid of the operation. I'm worried if something bad going to happen during the operation. I also afraid with the needles and I knew I will be injected so many times huhu. The orthopedic (pakar tulang) and anesthetist doctor (doktor bius) said that the operation is high risk operation. It may take 6 hours and above for the operation to done because my spinal condition is very bad. The curve is above 40 degree. The doctor said that the operation is needed when the curve is sbove 40 degree.

The good news is I will be taller than before hahaha. And ... I will not suffer with back pain anymore!!! Insya-ALLAH! That's what I'm dreaming! 

"Hanya skoliosis memahami skoliosis"

Betul tu. Orang yang ada skoliosis je yang faham skoliosis tu macam mane keadaannya. Sakit belakang, sakit bontot(err hahah). Tak boleh diri lama sangat, duduk lama sangat and baring dengan postur yg sama lama sangat.

I'm not sit comfortably in the class. I keep changing my leg and body postion. Paling menderita bila kelas ada dua masa = 1 jam. 1 jam tak boleh berdiri, jalan dll. Yang paling bahagia bila dapat berdiri bila Salam Kasih waktu cikgu masuk and keluar. I really want to stand and do exercises that time! but I'm in the class, how can I do it? And, yang paling paling paling paling (hambik kau berapa byk kali ha) menderita bila duduk bersila kat tapak perhimpunan. Dengan ucapan pengetua yg panjang tu tambah ada pengumuman or form 3 kena dgr taklimat PT3 hari tu. I don't know how to describe it but it reallyyy hurt. Hanya skoliosis yg faham skoliosis. Kalau pergi jalan-jalan mesti nak kena duduk sekejap. But my family understand me, they let me sit and they wait for me..

Rasanya tu jelah nak tulis. Nanti sambung balik cerita pasal skoliosis ni. Huhuuu.

Macam sedih pulak entri ni (ehh sedih ke?). I'm just accept the fate that I have scoliosis. Sedihnya tak dapat lari, main tenis and sukan.

"be strong..."

Thanks for reading! sorry for my terrible English + Malay. huhu
Assalamualaikum. ♥ 

Wednesday, 2 September 2015

My 15th Birthday

Assalamualaikum warahmatullah hiwabarakatuh. Hello!



I hope you are doing well.

Yass, now I am officially 15 years old!

I want to say thank you to all who wish my birthday yesterday and some of my friends wish today (it's oke). THANK YOU! May Allah bless you too and may all your wishes come true. Thanks again for wishing my birthday! (how many times laa)

Yesterday, we celebrated my birthday after had dinner. 
Tapi Abah tak dapat lama2 sebab nak pergi kerja :((
But he ate some spoon (sudu (suap)?) of the cake.
Thank you for the cake! :') It must expensive huhu. Because of your daughter you cannot save your money. hehe.
Bought at Segar Cake & Bake:)

TADAA! the cake


I like the chocolate around the cake and the leaves (?) chocolate on the top. VERY DELICIOUS!

The present
The present given by Ibu :))
Unik bentuknya. Hehe.

The present and the card

"semoga makin sedap memasak" Hahaha. I will.

THE WHOLE PRESENTS

Want to see what is the present?
SCROLL DOWN...

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Finally...

TADAA!

Yaa,, this is what I want. Thank you to my Ibu who bought this presents. LOVE IT.
I reallyyy want this. I mean I want the cup that has cover and spoon with it. All in a set. But my mom buy it asing-asing. But I still love it.

Actually she bought before she get home after work on my birthday. And rushly she wrap the present.


Sambil beli hadiah, beli juga untuk orang lain :))
She also bought these for my siblings.
From left: Yamin's, Danish's, mine.

These also for my siblings.

And these for their anniversary (dah lepas 21/8/2015)


Pheww. I think that's all about this entry.
THANKS again!

I need to start doing my homework now especially this kertas model Pendidikan Islam. If not, I need to stand up during the rest of the class. Huhu. And another book, Kunci Emas.








LASTLY, a lot, lot, lot of THANKS!


Thanks for reading this entry!
Assalamualaikum. 

SORRY FOR TERRIBLE ENGLISH. I am still learning.

Sunday, 30 August 2015

First entry!


Assalamualaikum saya ucapkan,
Post pertama blog ini,
Selamat datang saya ucapkan,
Terima kasih kerana sudi singgah ke sini.

Wah tak percaya ada blog sendiri! Teringin nak ada blog sendiri sebab tengok blog-blog lain semua cantik-cantik! Dengan template and header dorang cantik-cantik. I hope I can design my own blog, and yeah impian dah jadi kenyataan.

I inspired to make this blog because of my friends. They are my classmates. Go check out their blog: Zarifah and Syirah.

Also I make blog because I want to share anything I want. About my feeling, life, family and all. I also can share the knowledge, right? Oh oh, I can share recipes too! I loves cooking and baking. It doesn't mean I'm  always cooking and baking. But when I'm in the mood, I will be very active while doing it. Sometimes I'm lazy to cook but yeah, I loves cooking especially baking!
Sharing is caring
.
.
It's sooo hard to think what to write in the first entry. It takes a looong time. When I just write some sentences, I delete it back. It happens again again and again. tulis-delete. tulis-delete. tulis-delete (you can repeat it how many times you want).

So I decided to start with serangkap pantun haha. Tu jelah idea yg ada. Tu pun lama jugak nak perah otak fikir pantun.

So now I have ideas how to start this first entry.

Hmm, maybe you are wondering what is NNA? N is Nur.
Another N is Nashwa and A is Alia. Yeah, that's my name hehe. Ada cerita di sebalik kependekan nama ni.
That time when I was 10 years old (hmm i don't sure actually), I need a recorder (it is a music instrument) for music class at school. so we went to Mydin to buy it. I bought the red colour recorder. After bought it (at home), I wanted to write my name on it but there is no space to write and that time I didn't know how to use permanent marker haha. I just staring at the recorder while holding it, after a while my sister came to our (my sister and I) room. She asked what am I doing. So she took her marker and she suggested NNA name. So I just "Hmm.. okay" (lebih kuranglah cakap camtu cause I don't really remember it hahah). So until now I use NNA as my short name. But my signature is not NNA hehe. So yaa that's the 'history' hahah.

Red colour woww.

this is where my sister wrote NNA

Emm, I hope you enjoy this blog. Sorry for all the english mistakes, grammars and all.
Haha I don't believe I can write this long but when write essay FAIL. But I hope I can score the essay in PT3 hahah.

Sorry because I wrote in 2 languages. MANGLISH. I will try to improve my English.

Thanks for reading!

Assalamualaikum. ♥ 

P/S: my birthday is on 1 September! Another 2 days!